Urine controle

Bij een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie of cystitis genoemd, is de binnenkant van de blaas ontstoken. Dat kan erg vervelend zijn. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een blaasontsteking aan te pakken of te voorkomen. U kunt iedere werkdag tot 10 uur urine naar de praktijk brengen voor controle van een blaasontsteking en of SOA. Wij willen u verzoeken om uw naam en geboortedatum op het potje te noteren en de vragenlijst in te vullen.

Wat te doen bij een blaasontsteking?

Wat kunt u doen bij een blaasontsteking hangt ervan af of je een man of vrouw bent:

Mannen

Mannen die te maken hebben met een (mogelijke) blaasontsteking kunnen hun (ochtend)urine naar de praktijk brengen tot 10 uur. Als de klachten verergeren of als er sprake is van koorts (zieker worden) moet u bellen en zo nodig beoordeeld worden op het spreekuur.

Vrouwen

Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Kijk op thuisarts.nl wat u zelf kunt doen. Gaan de klachten niet vanzelf over, bel dan met de praktijk en breng voor 10 uur midstream urine. Herkenning van de klachten is tegenwoordig onvoldoende.

Kinderen

Als u denkt dat uw kind een blaasontsteking heeft, neem dan dezelfde dag contact op met uw huisarts.

Kijk op www.thuisarts.nl voor meer informatie over de adviezen en wanneer u contact moet opnemen.

Hoe vangt u urine op?

Mid-stream urine is het middelste deel van de urine bij urinelozing. Deze wordt opgevangen na het reinigen van de omgeving van de plasbuis.

Vrouw

  1. Ga zover mogelijk naar achter op het toilet zitten.
  2. Reinig de schaamlippen met water. Spreid de schaamlippen en reinig de uitwendige geslachtsorganen (vulva) grondig. Doe dit steeds van voor naar achter. Indien zeep gebruikt wordt, goed naspoelen.
  3. Spreid de schaamlippen en plas een beetje urine weg.
  4. Plas na enkele seconden in het potje, tot het ongeveer voor de helft gevuld is. Vermijd contact van het potje met de vulva.
  5. Plas het laatste deel urine weg in het toilet.
  6. Sluit het potje na het plassen.

Man

  1. Trek de voorhuid omhoog, reinig de eikel met water. Indien zeep gebruikt wordt, goed naspoelen.
  2. Blijf de voorhuid omhooghouden en plas een beetje urine weg.
  3. Plas na enkele seconden in het potje, tot het ongeveer voor de helft gevuld is. Vermijd contact van het potje met de penis.
  4. Plas het laatste deel urine weg in het toilet.
  5. Sluit het potje na het plassen. 

Kinderen

Zie onderstaande link voor hoe u urine kunt opvangen bij baby’s, peuters, kleuters en kinderen.

Hoe vang ik de plas van mijn kind

Hoe moet ik de urine bewaren?

De urine moet zo snel mogelijk naar de huisarts gebracht worden. Als dit niet mogelijk is, bewaar deze dan in de koelkast, maar niet langer dan 24 uur. Op kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur. Daardoor zou een onbetrouwbaar beeld kunnen ontstaan, aangezien deze bacteriën oorspronkelijk niet in die aantallen aanwezig waren.

Dipslide

Soms is het nog onduidelijk of er een blaasontsteking is. Dan kan de assistente soms een extra onderzoek doen. Dit onderzoek heet 'dipslide' en doen wij zelf in de praktijk.

Wat houdt dit in?

  • Uw plas gaat in een buisje.
  • De volgende dag kijkt de assistente hoeveel bacteriën in het buisje groeien. Veel bacteriën wijst op een blaasontsteking.
  • Bel de assistente een dag later tussen 14:00-16:30 uur en vraag naar de uitslag.
  • Op vrijdag kunnen wij geen dipslide inzetten.
  • Mocht u na het weekend nog klachten hebben kunt u maandagochtend urine inleveren en kan de assistente een dipslide inzetten.

Urinekweek

Soms is het nog nodig om de urine op kweek te sturen. Dit betekent dat uw plas wordt opgestuurd naar het laboratorium. Daar wordt gekeken welke bacterie in uw plas zit. En welke medicijnen (antibiotica) daartegen helpen.

De uitslag van de kweek is er na 1 week. Bel altijd zelf de assistente en vraag naar de uitslag.

De kosten van de urinekweek gaat van uw eigenrisico af. Wilt u het exacte bedrag weten? Kijk dan op www.zorgwijzer.nl